Geestelijke of verstandelijke beperking

Is er sprake van een geestelijke op verstandelijke beperking dan is er mogelijk recht op beschermingsbewind. Als door deze beperking het beheren van financien in gevaar komt dan kunt u ondersteuning zoeken om dit uit handen te geven. Onderstaand overzicht geeft een indicatie waar u aan kunt denken als men spreekt over het hebben van een geestelijke beperking.

Voorbeelden van geestelijke beperkingen:

 • ADHD
 • ADD
 • Angststoornissen
 • Asperger
 • Autisme
 • Contactstoornissen
 • Fobies
 • Laag IQ (Intelligentie)
 • Manisch Depressief
 • PDD-NOS
 • PTSS (Post Traumitsche Stress Stoornis)
 • Pleinvrees
 • Schizofrenie
 • Verslavingsproblematiek

De volgende stap

Is een van bovenstaande situaties van toepassing dan kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van beschermingsbewind via ons hulpformulier. Twijfelt u over uw situatie dan kunt u het formulier ook invullen. Onze medewerkers zullen dan telefonisch met u doorspreken of u hiervoor in aanmerking komt.

“Uit de stukken is voldoende aannemelijk geworden dat de rechthebbende als gevolg van zijn / haar geestelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat is ten volle zijn / haar vermogensrechtelijke belangen zelf behoorlijk waar te nemen.”

De voordelen

De vele voordelen van de dienstverlening van Aktiva is dat er geen wachtlijsten zijn en u bij ons met grote snelheid wordt geholpen. Zodra u zich bij ons aanmeldt wordt u binnen 24 uur gebeld voor het inplannen van een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Geestelijke berperking

Een geestelijke beperking is een beperking in het intellectueel functioneren van iemand. Vaak gaat dit ook gepaard met beperkingen in de sociale (zelf)redzaamheid.

Lichamelijke beperking

Een lichamelijke beperking is een beperking aan een lichaamsdeel waardoor het handelen en/of bewegen gehinderd wordt.

Problematische schulden

Het hebben van een betalingsachterstand, waardoor er financiële of zelfs lichamelijke en/of geestelijke problemen ontstaan

Graag even persoonlijk contact?

Wilt u graag persoonlijk contact om samen met ons tot een juiste keuze te komen. Of wilt u uw situatie gratis en vrijblijvend aan ons voorleggen?

Mailen?

Wilt u uw situatie via de mail aan ons voorleggen?

Bellen?

Liever eerst telefonisch contact voordat u een afspraak maakt?

Veel gestelde vragen

Zit u met vragen over bewindvoering? Wellicht staat hier uw antwoord. Toch niet gevonden? Laat het ons weten.

Hoe kan ik bewindvoering aanvragen?

Zodra u ons hulpformulier invult, dan nemen wij binnen 24 werkuren contact met u op. Wij vullen dan samen met u alle formulieren in die nodig zijn voor de aanvraag van bewindvoering.

Hoe lang duurt bewindvoering

Bewindvoering wordt uitgevoerd om een bepaalde reden, bijvoorbeeld het hebben van problematische schulden of het hebben van een lichamelijke of geestelijke beperking. Zodra deze reden van bewind niet meer aanwezig is dan kunt u bij uw bewindvoerder of de rechter verzoeken om het bewind te laten opheffen.

Wat kost bewindvoering?

In veel gevallen wordt bewindvoering vergoedt door de gemeente. Mocht u niet voor vergoeding in aanmerking komen, omdat u bijvoorbeeld teveel inkomen heeft, dan moet u deze kosten zelf betalen. De hoogte van deze kosten vindt u op onze tarievenlijst.

Kan ik wijzigen van bewindvoerder

Als u geen vertrouwen meer heeft in uw bewindvoerder of de communicatie verloopt niet meer goed. Dan kunt u verzoeken om een andere bewindvoerder. Om te voorkomen dat hiervoor allemaal kosten gemaakt moet worden is het verstandig om eerst intern bij het kantoor te verzoeken om een ander contactpersoon. Mocht u toch besluiten om te wijzigen van kantoor dan hebben wij een voorbeeld brief die u kunt gebruiken om bijvoorbeeld naar ons over te stappen.

De waarborgen van Aktiva

Aktiva heeft belangrijke waarborgen ingebouwd om op een vertrouwde manier om te gaan met gelden. Deze waarborgen zijn van het hoogste niveau en onderscheidend ten aanzien van andere bewindvoerderskantoren. Deze waarborgen hebben wij in samenspraak met onze relaties ingebouwd.